úterý 18. srpna 2015

Zapékané brambory na řecký způsob

Rozhodl jsem se po dlouhé době vytvořit v kuchyni něco nesladkého. Mamka přišla s nápadem na zapékané brambory, ale trochu jinak, než jindy - na řecký způsob :). Takže dnešní hlavní chod byl na mně, mamka akorát udělala jako přílohu smaženou cuketu a placičky z bramborové kaše (nevypadá to, že by se to k sobě hodilo, ale opak je pravdou). A co dělá z tohoto pokrmu řecký? Olivový olej, rajčata, olivy a balkánský sýr. A určitě by se hodilo proložit brambory mletým nebo kuřecím masem :)

Ingredience:
7 brambor
10 středně velkých rajčat
1 cibule
200g balkánského sýru
210ml 33% smetany ke šlehání
180g oliv
1 stroužek česneku
Podle potřeby:
olivový olej
bazalka

Postup:
Nejdříve uvaříme a oloupeme brambory. Dno pekáčku vylijeme olivovým olejem. Cibuli nakrájíme na kousky, kterými vyložíme dno pekáčku. Na ni položíme na plátky brambor. Rajčata a olivy rozkrojíme na půl, česnek na tenké plátky. Nejdříve položíme na cibuli plátky brambor, poté česnek, rajčata a rozsypeme olivy. Lehce rozdrobíme 1/2 sýru a posypeme bazalkou.



Znovu na ně poklademe plátky brambor. Zbytek balkánského sýru rozkrájíme na malé plátky, položíme na brambory a přelijeme smetanou. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C.









Žádné komentáře:

Okomentovat